Зустріч із садочком та розлука з батьками: хто кого?

07.08.2018 13:12

Як підготувати дитину для її адаптації в новому колективі та до розлуки з батьками. Дуже важливо, щоб психологічно малюк був готовий перебувати цілий день із чужими людьми та спілкуватися з ними.

Як перевірити, чи готова дитина до розлуки з мамою

Спершу попросіть когось із близьких побути недовго з дитиною. Це може бути бабуся або дідусь. Якщо все пройшло добре, спробуйте залишити дитину, наприклад, із батьками знайомих дітей. Скажіть малюкові, що вам треба піти до магазину, а він у цей час може погратися на майданчику з дітками, ‒ запевняє психолог Тетяна Рідько.

Бажано, коли ви залишаєте дитину з чужими людьми, непомітно поспостерігати за дитиною. Якщо дитина гостро реагує на розлуку, плаче й ніяк не хоче залишатися навіть із рідними, отже, вона не готова до садка, до розлуки з мамою. Можливо, її непокоять якісь страхи.

Якщо в 3-річної дитини розлука з мамою породжує істерику, тоді необхідно звернутися до психолога. Можливо, така реакція – результат психологічної травми.

Якщо ж дитина легко залишається без батьків, знайомиться  з іншими людьми, намагається подружитися з дітьми, отже, малюк легко адаптується в садку.

Чи вміє дитина спілкуватися

Щоб з’ясуватии, чи вміє дитина спілкуватися, подивіться, як вона поводиться на дитячому майданчику. Проаналізуйте,  як знайомиться дитина, що питає в дітей, чи дозволяє гратися своїми іграшками, чи чує в процесі гри інших дітей, ‒ розповідає вихователь Наталія Гурин.

Якщо дитина готова ділитися іграшками, може допомогти іншій дитині підвестися після падіння, не переживає, якщо хтось зруйнував її пасочки, отже, дитина готова до садка.

Вихователь Наталія Гурин радить зважати на три нюанси. По-перше, розкажіть, що таке садок, навіщо він потрібен. Покажіть дітей, які з вихователями весело граються на майданчику в дитячому садку.

Не лякайте садком і вихователями. Навпаки, повідомте, що садок – це місце, де можна знайти хороших нових друзів, де весело й цікаво. У садку дитину навчать малювати, лікувати, ліпити тощо.

По-друге, підготуйте дитину до того, що їй доведеться обходитися без вас. І в цьому немає нічого страшного. Адже і діти, і вихователі – хороші, веселі люди.

По-третє, вчіть дитину спілкуватися. На прогулянці обов’язково пограйтеся разом з іншими дітьми. Навчіть малюка знайомитися, знаходити спільну мову з дітьми.

А найголовніше ‒ навчіть дитину висловлювати свої емоції. Щоб дитина не лізла одразу в бійку, якщо її образили, розкажіть, що можна все з’ясувати словами. Навчіть дитину говорити про свій настрій. Для цього разом спостерігайте за навколишніми, оцінюйте їхні емоції та почуття.

Щоб дитині було легше адаптуватися в колективі, навчіть її допомагати іншим людям і розуміти дітей довкола. Уважній і товариській дитині в новій ситуації перебувати простіше, ніж відлюдькуватій і боязкій.

 

Назад