Здоровий, отже загартований

15.11.2017 16:20

Загартовування – це найбільш ефективна профілактика застуд, захворювань дихальних шляхів, ГРВІ, серцево-судинних проблем. Саме загартовування дає змогу тримати тіло в тонусі й відчувати бадьорий дух. Ольга Квітка, лікар-педіатр знає, як загартовувати дитину. Вона виокремила 10 правил для продуктивного загартування.

1. Основні чинники загартовування – це сонячні ванни, водні процедури, свіже повітря.

2. Бажано починати загартовування з перших місяців життя малюка. Якщо ж в дитинстві ви не привчили дитину до загартовування, не хвилюйтеся, це можна зробити в будь-якому віці.

3. Головне для загартовування дитини – це ваша наполегливість і цілеспрямованість. Якщо ви почали загартовування, не робіть перерв, адже навіть після невеликої перерви доведеться все починати заново.

4. Характер загартовування повинен відповідати віку дитини. Новації в загартовуванні потрібно вводити поступово, із рівномірним збільшенням.

5. Перед тим як почати загартовування дитини, необхідно проконсультуватися з лікарем. Можливо, лікар матиме якісь протипоказання, тоді загартовування починати не варто. Якщо ж протипоказань не було і ви почали загартовування, із перших днів процедур регулярно відвідуйте педіатра. Якщо здоров’я дитини погіршується, тоді процедури необхідно припинити і звернутися до лікаря.

6. Починати загартовувати необхідно з повітря й води.

7. Загартовування повітрям полягає в щоденному провітрюванні кімнати, де перебуває дитина. Такі провітрювання потрібно робити близько трьох разів на день, навіть у зимовий період. Улітку, коли спекотно, вікна можна взагалі не зачиняти. Температура в кімнаті повинна бути не нижче від 18 градусів. Частіше гуляйте з дитиною на вулиці. У теплу пору року корисні прогулянки босоніж по морських черепашках, щебеню, траві тощо.

8. Робіть разом із загартовуванням традиційні процедури – купання і вмивання. Починайте вмивати дитину прохолодною водою (+ 28 С) і поступово зменшуйте температуру води до + 20 С.

9. Також можете проводити обливання: купайте дитину в теплій воді (+ 36 С) протягом 8 хвилин, після цього облийте малюка більш прохолодною водою. Кожні 5 днів знижуйте температуру води для обливань на один градус, необхідно звести її до температури не менше як + 28 С.

10. Перед тим як ви почнете загартовувати дитину, спробуйте це зробити самі, щоб мати власні відчуття.

Назад