Таке пити - корисно!

17.01.2018 09:48

Часто батьки, які намагаються збалансувати раціон малюка, забувають чомусь про напої, які вживає дитина. Що корисно для дитячого організму, а від чого слід відмовитися? Про це розповість лікар-терапевт Наталія Грошева.

Вода

Вода посідає перше місце серед найбільш корисних для дитячого організму напоїв. Адже у воді міститься: фтор, кальцій, йод, натрій і магній. Її необхідно ретельно очистити за допомогою спеціального фільтра. Не потрібно кип’ятити воду перед уживанням, та й пити з-під крана теж не допустимо. Не дозволяйте дитині пити воду під час прийомання їжі, щоб вона не наповнювала місце в шлунку, призначене для їжі.

Какао

Це найулюбленіший напій у дітлахів. Але пам’ятайте, що какао можна давати дитині тільки з 2-3 років не більше як 50 мл на день і 4 чашок у тиждень. Починаючи з 6-7 років, разовий обсяг споживаного напою можна збільшити. Какао містить: фосфор, калій, залізо, магній. У напої є і кофеїн, але в дуже маленькій кількості, тому на організм малюка какао впливає з мінімальною тонізувальною та стимулювальною дією.

Чай

Чай допомагає організмові опиратися інфекціям, заспокоює запалення, допомагає впоратися з кашлем. Неміцний чай можна вводити до раціону маленьких діток із 1,5-2 років, краще розбавляти його молоком. Не привчайте дитину до солодкого чаю, але якщо малюк усе ж відмовляється від несолодкого напою, то цукру намагайтеся класти зовсім трішки. Дуже добре пити чай з липового цвіту, шипшини або з лимоном – вони посилять корисні властивості напою. Дітям рекомендовано також пити зелений чай із додаванням лікарських трав: жасмину, м’яти, меліси.

Фруктові соки

Соки мають багато вітамінів, мінералів, яблучну й лимонну кислоти. Деякі види соків містять і сорбітол, ніацин, біотин. Сік корисний, як і фрукти, із яких він приготовлений. Однак пам’ятайте, що через вміст цукрів сік негативно впливає на емаль зубів. Не слід захоплюватися «фрешами». Дитині краще розвести свіжовичавлений сік чистою водою. Соки в яскравих пакуваннях з магазину не містять ніяких вітамінів і мікроелементів, тільки велику кількість цукру, часто не більше від 10 % натурального соку.

Компот

Дітям старшим від року можна вводити до раціону компот зі свіжих або заморожених фруктів. Однаак не забувайте про те, що багато фруктів і ягід є потенційними алергенами. Традиційно зимовим можна назвати компот із сухофруктів (сушені яблука та груші, родзинки, чорнослив). Він багатий на пектин і мінеральні солі, дуже корисний тим, що допомагає кишечникові дитячого організму працювати без перебоїв.

Молочні напої

До них зараховують молоко, а також кисломолочні напої, такі як: кефір, питний йогурт і ряжанка. Вони містять корисні кисломолочні бактерії, мідь, кальцій, фосфор, вітаміни А, Д, В, Е, магній, калій.

 
Назад