Нагодувати: реальність чи нездійсненна місія?

12.10.2014 11:37

А ви вже замучилися, намагаючись нагодувати свого малоїжку. Часом здається, що дитина взагалі нічого не їсть. І вся сім’я просто в паніці. Спеціально для цього випадку ми поспілкувалися з лікарем-педіатром Ольгою Квіткою, яка підготувала 5 корисних порад.

1. Час і кількість

Вважають, що до 3 років дитина з 5-разового харчування повинна перейти на 4-разове. Оптимально буде спланувати день так, щоб дитина їла щонайменше через кожні 2-3 години.

Звісно, їжа має бути різноманітна й здорова. Красиво оформлена їжа допоможе нагодувати малоїжку. Також у цій нелегкій справі друзями стануть гарна ложка, виделка й тарілка, куплені спеціально для малюка.

Потрібно дитину годувати в один і той самий час, адже тоді в неї формуватиметься рефлекс, виділятиметься шлунковий сік і з’являтиметься відчуття голоду.

Крім дотримання режиму харчування, важлива й постійна кількість їжі. Не варто насильно намагатися нагодувати дитину. Їжа, яку запхнули силою, навряд чи піде дитині на користь.

2. Їмо разом

Привчайте дитину до того, що вся сім’я їсть за столом. По-перше, як засвідчує прислів’я, апетит з їдою прибуває. Вигляд людей, які їдять з апетитом, уже породжує бажання й самому щось з’їсти. По-друге, так дитина швидше навчиться самостійно їсти. По-третє, саме спільна трапеза допоможе дитині влитися в сім’ю та відчути себе рівноправною її частиною.

3. Нудно чи надто весело?

В ідеалі малюк повинен звикати їсти в тому самому місці, найкраще на своєму стільчику й на кухні. Але не завжди це можливо. По-перше, дитині стає нудно їсти. Можливо, дитина саме тому й відмовляється їсти, бо їй не подобається процес. У такому випадку спробуйте розважити малюка під час трапези. Наприклад, розкажи історію, почитай книжку, але не захоплюйтеся.

Дієтолог Олеся Копильчук не дуже схвально ставиться до такого годування, оскільки традиційно дитина повинна їсти в спокійній атмосфері. Але на практиці дотримуватися цього правила вдається не всім батькам. Особливо, якщо малюк погано їсть. Хоча ситуація може бути й зворотною. Наприклад, у будинку надто галасливо та людно, тому дитина відмовляється їсти. Тож у всьому важливий баланс.

4. А як щодо перекусів?

Якщо ваша дитина погано їсть, проаналізуйте, перш ніж називати її малоїжкою, що протягом усього дня з’їдає малюк. Цілком можливо, що дрібні перекуси – печиво, цукерки, горіхи, солодкі напої – відбивають у дитини апетит.

Замініть солодощі яблуками, не давайте солодкі напої перед їжею, запропонуйте несолодкі напої, нежирний кефір або йогурт. Газовані солодкі напої, чипси, цукерки та сухарики взагалі краще викреслити з раціону дитини. Що надовше, то здоровішою вона буде.

5. Прогулянка і пригода

Прогулянка – найкращий засіб для прекрасного апетиту. А ще краще прогулянка з пригодою. Якщо на вулиці надто холодно, вивести дитину однаково можна, але хвилин на 20-30.

Тільки обов’язково на цей час заплануйте якусь справу: зліпіть сніговика або фортецю, почистіть сніг із доріжок. Якщо під час прогулянки малюк активно рухатиметься, апетит у нього буде прекрасний протягом цілого дня.

Якщо дитина погано їсть, важливо зрозуміти причини. І точно з’ясувати, що в неї нічого не болить. Адже поганий апетит може бути й результатом дисбактеріозу, алергії, прорізування зубів. Але в будь-якому разі одразу панікувати не варто. У дітей, як і в дорослих, є періоди, коли їсти нічого взагалі не хочеться. А їм на зміну приходять періоди, коли дитина проситиме добавки.

 

Назад