Харчування у ДНЗ

22.02.2015 16:42

Робота з організації харчування в дошкільному навчальному закладі спрямована на забезпечення повноцінного та триразового режиму харчування.

Відповідно до штатного розпису заклад повністю укомплектований кадрами, які організовують харчування дітей.

Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку задовільний, відремонтовано м’ясорубку, придбано столовий посуд, замінено електричну плиту. Залишається гострою проблемою  ремонт вентиляційної системи та заміна столу для сирої продукції й столу для готової продукції, стелажу для посуду та кухонного приладдя.

Режим харчування дітей відповідає режимові роботи дошкільного навчального закладу. Готові страви роздають на групи згідно з графіком приймання їжі в різних вікових групах.

Проби готових страв знімає старша медична сестра, яка призначена відповідальною за організацію харчування наказом по ДНЗ.

Продукти харчування та продовольчу сировину постачає ТОВ «Каштан-Плюс»  регулярно та в повному обсязі відповідно до заявок на продукти харчування. Асортимент продуктів відповідає розподілові продуктового набору за основними групами й видами продуктів.

Для запобігання: кишково-шлунковим захворюванням і харчовим отруєнням серед дітей, відбувається контроль за умовами зберігання та дотримання термінів реалізації продуктів.

Згідно з наказом Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради «Про встановлення вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста у 2014 році» від 03.02.2014  № 56 вартість харчування дітей становила: для дітей ясельних груп – 9,92 грн., для дітей садових груп – 11,54 грн., для дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС: до 3-х років – 13,83 грн., від 3-х років – 17 грн. Батьки сплачували 50 % від вартості харчування.

Згідно з наказом по ДНЗ «Про організацію харчування дітей пільгової категорії» від 04.09.2014  № 53-аг та для забезпечення соціально-правових гарантій організовано безоплатне харчування дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС – 4 особи та оплата 50 % дітям із сім’ї, яка має трьох і більше дітей – 20 осіб.

Відповідно до наказу по ДНЗ «Про організацію харчування працівників дошкільного навчального закладу» від 02.09.2014 № 48-аг та поданих заяв організовано харчування комплексним обідом для 21 працівника.

У літній оздоровчий період вартість харчування дітей збільшувалася на 10 % згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004  № 1591. Ці кошти цілеспрямовано використано на включення до раціону харчування дітей фруктових соків, свіжих фруктів та овочів.

Економічна нестабільність, відсутність належного фінансування та ріст цін на основні продукти харчування й продовольчу сировину не дали змоги виконати натуральні норми в повному обсязі.

З огляду на норми харчування, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1592, вартість набору продуктів для дітей віком до 3-х років за чинними цінами 2014 року становила 14 грн., для дітей віком від 3-х до 6 (7) років – 22 грн. Отже, вартість дорівнювала лише 65,8 % потреби для дітей ясельних груп та 52,4 % для дітей садових груп.

Середня вартість харчування 1 дітодня – 10,87 грн., або 70 % від потреби.

Середній показник виконання норм харчування за 2014 рік становить 59 %.

На 100 % виконано норми з круп та макаронних виробів, цукру, олії, пасти томатної.

Не виконано норми з основних продуктів харчування: масло вершкове (на 5 %), яйця (на 63 %), молоко (на 55 %), сир кисломолочний (на 37 %), сметана (на 39 %), м’ясо (на 47 %),  риба (на 48 %).

Порівняльний аналіз виконання натуральних норм основних продуктів харчування  (додаток 1).

У раціоні дітей бракує м’ясних, рибних, молочних і кисломолочних  продуктів, соків. Це не дає змоги забезпечити збалансований раціон дітей, що є основною умовою для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту й розвитку.

Особливої уваги потребує питання вітамінізації дитячого харчування. Через відсутність коштів на закупівлю вітамінних препаратів вітамінізація в дошкільному навчальному закладі не проведена.

Вихователі, помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, розвивають культурно-гігієнічні навички.  Щодня перед  кожним прийманням їжі столи для дітей сервірують відповідно до меню. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, за столом правильно користуватись столовими приборами. Дошкільнят середньої та старшої груп навчають чергувати в групі під час приймання їжі, використовувати санітарний одяг, сервірувати столи та збирати посуд. Кількість столового посуду в групах відповідає кількості дітей за списком.

Документація з організації харчування здебільшого відповідає вимогам Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Питання організації харчування дітей розглядалося на батьківських зборах, виробничих нарадах. Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі повинно поєднуватися з правильним харчуванням дитини вдома.

Тому  робота з батьками у цієї проблеми має бути спланована в інших аспектах. Це й обговорення на Радах закладу, педагогічних радах, проведення тематичних виставок, освоєння кухарями технології приготування нових страв із риби, сиру кисломолочного, овочів, оформлення інформаційного куточка для батьків, проведення батьківського навчання з проблем здорового харчування дітей.

 

 

 

 

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ

ВИКОНАННЯ НАТУРАЛЬНИХ НОРМ

 ОСНОВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

 

 

 

Продукти харчування

 

 

2013 рік

 

2014 рік

 

Мясо та мясопродукти

 

 

78 %

 

53 %

 

Риба, рибопродукти

 

 

61 %

 

52 %

 

Молоко

 

 

68 %

 

45 %

 

Сир кисломолочний

 

 

85 %

 

63 %

 

Масло вершкове

 

 

100 %

 

95 %

 

Сметана

 

 

80 %

 

53 %

 

Олія

 

 

90 %

 

100 %

 

Яйця

 

 

71 %

 

37 %

 

 

Назад

Харчування у ДНЗ

Робота з організації харчування в дошкільному навчальному закладі спрямована на забезпечення повноцінного та триразового режиму харчування.

Відповідно до штатного розпису заклад повністю укомплектований кадрами, які організовують харчування дітей.

Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку задовільний, відремонтовано м’ясорубку, придбано столовий посуд, замінено електричну плиту. Залишається гострою проблемою  ремонт вентиляційної системи та заміна столу для сирої продукції й столу для готової продукції, стелажу для посуду та кухонного приладдя.

Режим харчування дітей відповідає режимові роботи дошкільного навчального закладу. Готові страви роздають на групи згідно з графіком приймання їжі в різних вікових групах.

Проби готових страв знімає старша медична сестра, яка призначена відповідальною за організацію харчування наказом по ДНЗ.

Продукти харчування та продовольчу сировину постачає ТОВ «Каштан-Плюс»  регулярно та в повному обсязі відповідно до заявок на продукти харчування. Асортимент продуктів відповідає розподілові продуктового набору за основними групами й видами продуктів.

Для запобігання: кишково-шлунковим захворюванням і харчовим отруєнням серед дітей, відбувається контроль за умовами зберігання та дотримання термінів реалізації продуктів.

Згідно з наказом Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради «Про встановлення вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста у 2014 році» від 03.02.2014  № 56 вартість харчування дітей становила: для дітей ясельних груп – 9,92 грн., для дітей садових груп – 11,54 грн., для дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС: до 3-х років – 13,83 грн., від 3-х років – 17 грн. Батьки сплачували 50 % від вартості харчування.

Згідно з наказом по ДНЗ «Про організацію харчування дітей пільгової категорії» від 04.09.2014  № 53-аг та для забезпечення соціально-правових гарантій організовано безоплатне харчування дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС – 4 особи та оплата 50 % дітям із сім’ї, яка має трьох і більше дітей – 20 осіб.

Відповідно до наказу по ДНЗ «Про організацію харчування працівників дошкільного навчального закладу» від 02.09.2014 № 48-аг та поданих заяв організовано харчування комплексним обідом для 21 працівника.

У літній оздоровчий період вартість харчування дітей збільшувалася на 10 % згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004  № 1591. Ці кошти цілеспрямовано використано на включення до раціону харчування дітей фруктових соків, свіжих фруктів та овочів.

Економічна нестабільність, відсутність належного фінансування та ріст цін на основні продукти харчування й продовольчу сировину не дали змоги виконати натуральні норми в повному обсязі.

З огляду на норми харчування, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1592, вартість набору продуктів для дітей віком до 3-х років за чинними цінами 2014 року становила 14 грн., для дітей віком від 3-х до 6 (7) років – 22 грн. Отже, вартість дорівнювала лише 65,8 % потреби для дітей ясельних груп та 52,4 % для дітей садових груп.

Середня вартість харчування 1 дітодня – 10,87 грн., або 70 % від потреби.

Середній показник виконання норм харчування за 2014 рік становить 59 %.

На 100 % виконано норми з круп та макаронних виробів, цукру, олії, пасти томатної.

Не виконано норми з основних продуктів харчування: масло вершкове (на 5 %), яйця (на 63 %), молоко (на 55 %), сир кисломолочний (на 37 %), сметана (на 39 %), м’ясо (на 47 %),  риба (на 48 %).

Порівняльний аналіз виконання натуральних норм основних продуктів харчування  (додаток 1).

У раціоні дітей бракує м’ясних, рибних, молочних і кисломолочних  продуктів, соків. Це не дає змоги забезпечити збалансований раціон дітей, що є основною умовою для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту й розвитку.

Особливої уваги потребує питання вітамінізації дитячого харчування. Через відсутність коштів на закупівлю вітамінних препаратів вітамінізація в дошкільному навчальному закладі не проведена.

Вихователі, помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, розвивають культурно-гігієнічні навички.  Щодня перед  кожним прийманням їжі столи для дітей сервірують відповідно до меню. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, за столом правильно користуватись столовими приборами. Дошкільнят середньої та старшої груп навчають чергувати в групі під час приймання їжі, використовувати санітарний одяг, сервірувати столи та збирати посуд. Кількість столового посуду в групах відповідає кількості дітей за списком.

Документація з організації харчування здебільшого відповідає вимогам Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Питання організації харчування дітей розглядалося на батьківських зборах, виробничих нарадах. Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі повинно поєднуватися з правильним харчуванням дитини вдома.

Тому  робота з батьками у цієї проблеми має бути спланована в інших аспектах. Це й обговорення на Радах закладу, педагогічних радах, проведення тематичних виставок, освоєння кухарями технології приготування нових страв із риби, сиру кисломолочного, овочів, оформлення інформаційного куточка для батьків, проведення батьківського навчання з проблем здорового харчування дітей.

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ

ВИКОНАННЯ НАТУРАЛЬНИХ НОРМ ОСНОВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

 

Продукти харчування

 

 

2013 рік

 

2014 рік

 

Мясо та мясопродукти

 

 

78 %

 

53 %

 

Риба, рибопродукти

 

 

61 %

 

52 %

 

Молоко

 

 

68 %

 

45 %

 

Сир кисломолочний

 

 

85 %

 

63 %

 

Масло вершкове

 

 

100 %

 

95 %

 

Сметана

 

 

80 %

 

53 %

 

Олія

 

 

90 %

 

100 %

 

Яйця

 

 

71 %

 

37 %