Харчування у ДНЗ
22.02.2015 16:42Робота з організації харчування в дошкільному навчальному закладі спрямована на забезпечення повноцінного та триразового режиму харчування.
Відповідно до штатного розпису заклад повністю укомплектований кадрами, які організовують харчування дітей.
Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку задовільний, відремонтовано м’ясорубку, придбано столовий посуд, замінено електричну плиту. Залишається гострою проблемою ремонт вентиляційної системи та заміна столу для сирої продукції й столу для готової продукції, стелажу для посуду та кухонного приладдя.
Режим харчування дітей відповідає режимові роботи дошкільного навчального закладу. Готові страви роздають на групи згідно з графіком приймання їжі в різних вікових групах.
Проби готових страв знімає старша медична сестра, яка призначена відповідальною за організацію харчування наказом по ДНЗ.
Продукти харчування та продовольчу сировину постачає ТОВ «Каштан-Плюс» регулярно та в повному обсязі відповідно до заявок на продукти харчування. Асортимент продуктів відповідає розподілові продуктового набору за основними групами й видами продуктів.
Для запобігання: кишково-шлунковим захворюванням і харчовим отруєнням серед дітей, відбувається контроль за умовами зберігання та дотримання термінів реалізації продуктів.
Згідно з наказом Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради «Про встановлення вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста у 2014 році» від 03.02.2014 № 56 вартість харчування дітей становила: для дітей ясельних груп – 9,92 грн., для дітей садових груп – 11,54 грн., для дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС: до 3-х років – 13,83 грн., від 3-х років – 17 грн. Батьки сплачували 50 % від вартості харчування.
Згідно з наказом по ДНЗ «Про організацію харчування дітей пільгової категорії» від 04.09.2014 № 53-аг та для забезпечення соціально-правових гарантій організовано безоплатне харчування дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС – 4 особи та оплата 50 % дітям із сім’ї, яка має трьох і більше дітей – 20 осіб.
Відповідно до наказу по ДНЗ «Про організацію харчування працівників дошкільного навчального закладу» від 02.09.2014 № 48-аг та поданих заяв організовано харчування комплексним обідом для 21 працівника.
У літній оздоровчий період вартість харчування дітей збільшувалася на 10 % згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591. Ці кошти цілеспрямовано використано на включення до раціону харчування дітей фруктових соків, свіжих фруктів та овочів.
Економічна нестабільність, відсутність належного фінансування та ріст цін на основні продукти харчування й продовольчу сировину не дали змоги виконати натуральні норми в повному обсязі.
З огляду на норми харчування, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1592, вартість набору продуктів для дітей віком до 3-х років за чинними цінами 2014 року становила 14 грн., для дітей віком від 3-х до 6 (7) років – 22 грн. Отже, вартість дорівнювала лише 65,8 % потреби для дітей ясельних груп та 52,4 % для дітей садових груп.
Середня вартість харчування 1 дітодня – 10,87 грн., або 70 % від потреби.
Середній показник виконання норм харчування за 2014 рік становить 59 %.
На 100 % виконано норми з круп та макаронних виробів, цукру, олії, пасти томатної.
Не виконано норми з основних продуктів харчування: масло вершкове (на 5 %), яйця (на 63 %), молоко (на 55 %), сир кисломолочний (на 37 %), сметана (на 39 %), м’ясо (на 47 %), риба (на 48 %).
Порівняльний аналіз виконання натуральних норм основних продуктів харчування (додаток 1).
У раціоні дітей бракує м’ясних, рибних, молочних і кисломолочних продуктів, соків. Це не дає змоги забезпечити збалансований раціон дітей, що є основною умовою для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту й розвитку.
Особливої уваги потребує питання вітамінізації дитячого харчування. Через відсутність коштів на закупівлю вітамінних препаратів вітамінізація в дошкільному навчальному закладі не проведена.
Вихователі, помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, розвивають культурно-гігієнічні навички. Щодня перед кожним прийманням їжі столи для дітей сервірують відповідно до меню. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, за столом правильно користуватись столовими приборами. Дошкільнят середньої та старшої груп навчають чергувати в групі під час приймання їжі, використовувати санітарний одяг, сервірувати столи та збирати посуд. Кількість столового посуду в групах відповідає кількості дітей за списком.
Документація з організації харчування здебільшого відповідає вимогам Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.
Питання організації харчування дітей розглядалося на батьківських зборах, виробничих нарадах. Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі повинно поєднуватися з правильним харчуванням дитини вдома.
Тому робота з батьками у цієї проблеми має бути спланована в інших аспектах. Це й обговорення на Радах закладу, педагогічних радах, проведення тематичних виставок, освоєння кухарями технології приготування нових страв із риби, сиру кисломолочного, овочів, оформлення інформаційного куточка для батьків, проведення батьківського навчання з проблем здорового харчування дітей.
ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ
ВИКОНАННЯ НАТУРАЛЬНИХ НОРМ
ОСНОВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
Продукти харчування
|
2013 рік |
2014 рік |
М’ясо та м’ясопродукти
|
78 % |
53 % |
Риба, рибопродукти
|
61 % |
52 % |
Молоко
|
68 % |
45 % |
Сир кисломолочний
|
85 % |
63 % |
Масло вершкове
|
100 % |
95 % |
Сметана
|
80 % |
53 % |
Олія
|
90 % |
100 % |
Яйця
|
71 % |
37 % |
———
НазадХарчування у ДНЗ
Робота з організації харчування в дошкільному навчальному закладі спрямована на забезпечення повноцінного та триразового режиму харчування.
Відповідно до штатного розпису заклад повністю укомплектований кадрами, які організовують харчування дітей.
Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку задовільний, відремонтовано м’ясорубку, придбано столовий посуд, замінено електричну плиту. Залишається гострою проблемою ремонт вентиляційної системи та заміна столу для сирої продукції й столу для готової продукції, стелажу для посуду та кухонного приладдя.
Режим харчування дітей відповідає режимові роботи дошкільного навчального закладу. Готові страви роздають на групи згідно з графіком приймання їжі в різних вікових групах.
Проби готових страв знімає старша медична сестра, яка призначена відповідальною за організацію харчування наказом по ДНЗ.
Продукти харчування та продовольчу сировину постачає ТОВ «Каштан-Плюс» регулярно та в повному обсязі відповідно до заявок на продукти харчування. Асортимент продуктів відповідає розподілові продуктового набору за основними групами й видами продуктів.
Для запобігання: кишково-шлунковим захворюванням і харчовим отруєнням серед дітей, відбувається контроль за умовами зберігання та дотримання термінів реалізації продуктів.
Згідно з наказом Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради «Про встановлення вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста у 2014 році» від 03.02.2014 № 56 вартість харчування дітей становила: для дітей ясельних груп – 9,92 грн., для дітей садових груп – 11,54 грн., для дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС: до 3-х років – 13,83 грн., від 3-х років – 17 грн. Батьки сплачували 50 % від вартості харчування.
Згідно з наказом по ДНЗ «Про організацію харчування дітей пільгової категорії» від 04.09.2014 № 53-аг та для забезпечення соціально-правових гарантій організовано безоплатне харчування дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС – 4 особи та оплата 50 % дітям із сім’ї, яка має трьох і більше дітей – 20 осіб.
Відповідно до наказу по ДНЗ «Про організацію харчування працівників дошкільного навчального закладу» від 02.09.2014 № 48-аг та поданих заяв організовано харчування комплексним обідом для 21 працівника.
У літній оздоровчий період вартість харчування дітей збільшувалася на 10 % згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591. Ці кошти цілеспрямовано використано на включення до раціону харчування дітей фруктових соків, свіжих фруктів та овочів.
Економічна нестабільність, відсутність належного фінансування та ріст цін на основні продукти харчування й продовольчу сировину не дали змоги виконати натуральні норми в повному обсязі.
З огляду на норми харчування, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1592, вартість набору продуктів для дітей віком до 3-х років за чинними цінами 2014 року становила 14 грн., для дітей віком від 3-х до 6 (7) років – 22 грн. Отже, вартість дорівнювала лише 65,8 % потреби для дітей ясельних груп та 52,4 % для дітей садових груп.
Середня вартість харчування 1 дітодня – 10,87 грн., або 70 % від потреби.
Середній показник виконання норм харчування за 2014 рік становить 59 %.
На 100 % виконано норми з круп та макаронних виробів, цукру, олії, пасти томатної.
Не виконано норми з основних продуктів харчування: масло вершкове (на 5 %), яйця (на 63 %), молоко (на 55 %), сир кисломолочний (на 37 %), сметана (на 39 %), м’ясо (на 47 %), риба (на 48 %).
Порівняльний аналіз виконання натуральних норм основних продуктів харчування (додаток 1).
У раціоні дітей бракує м’ясних, рибних, молочних і кисломолочних продуктів, соків. Це не дає змоги забезпечити збалансований раціон дітей, що є основною умовою для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту й розвитку.
Особливої уваги потребує питання вітамінізації дитячого харчування. Через відсутність коштів на закупівлю вітамінних препаратів вітамінізація в дошкільному навчальному закладі не проведена.
Вихователі, помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, розвивають культурно-гігієнічні навички. Щодня перед кожним прийманням їжі столи для дітей сервірують відповідно до меню. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, за столом правильно користуватись столовими приборами. Дошкільнят середньої та старшої груп навчають чергувати в групі під час приймання їжі, використовувати санітарний одяг, сервірувати столи та збирати посуд. Кількість столового посуду в групах відповідає кількості дітей за списком.
Документація з організації харчування здебільшого відповідає вимогам Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.
Питання організації харчування дітей розглядалося на батьківських зборах, виробничих нарадах. Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі повинно поєднуватися з правильним харчуванням дитини вдома.
Тому робота з батьками у цієї проблеми має бути спланована в інших аспектах. Це й обговорення на Радах закладу, педагогічних радах, проведення тематичних виставок, освоєння кухарями технології приготування нових страв із риби, сиру кисломолочного, овочів, оформлення інформаційного куточка для батьків, проведення батьківського навчання з проблем здорового харчування дітей.
ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ
ВИКОНАННЯ НАТУРАЛЬНИХ НОРМ ОСНОВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
Продукти харчування
|
2013 рік |
2014 рік |
М’ясо та м’ясопродукти
|
78 % |
53 % |
Риба, рибопродукти
|
61 % |
52 % |
Молоко
|
68 % |
45 % |
Сир кисломолочний
|
85 % |
63 % |
Масло вершкове
|
100 % |
95 % |
Сметана
|
80 % |
53 % |
Олія
|
90 % |
100 % |
Яйця
|
71 % |
37 % |