Дитяча самостійність

15.02.2018 16:44

Хочете, щоб дитина була самостійною? Не проґавте сенситивного періоду, коли в крихітки формується бажання все робити самостійно, зокрема вдягатися. Тож пропонуємо кілька практичних порад, як навчати дитину вдягатися самостійно.

Навчити самостійності треба з 3 років. Із 3 до 6 років у дитини формується бажання пробувати світ, бути самостійною, з’являється розуміння, що вона може сама щось зробити. Саме в цей період добре вчити дитину самостійно їсти, одягатися –  психотерапевт Іванна Карпенко.

Як тільки батьки помічають, що в дитини з’явилося це бажання, треба його всіляко підтримувати. Але тут необхідне велике терпіння. Якщо дитина відмовляється сама одягатися, навчайте її самостійності у формі гри. Наприклад, запропонуйте сьогодні малюку самостійно одягти на вибір якусь річ: шкарпетки, панамку. А завтра – щось інше.

І обов’язково заохочуйте маля. Наприклад, якщо дитя змогло надягти шкарпетки, почастуйте його морозивом. Матеріальні заохочення – прекрасні для виховання дитини. Але має бути баланс.

Кілька порад, як навчити дитину одягатися самостійно

Не пригнічуйте ініціативу дитини вдягатися самостійно, навіть якщо малюк робить усе вкрай повільно. Щоб полегшити дитині завдання, не купуйте одяг зі складними застібками. Нехай буде одна липучка або гудзик, і бажано великий.

Щоб дитині було приємніше вчитися самостійно вдягатися, дозвольте їй обирати одяг. Не наполягайте, якщо дитина не хоче вдягати якусь річ, а надайте перевагу іншій. Так у малюка формуватиметься індивідуальність.

Пограйтеся з дитиною в підказки. Не нмагайтеся відразу ж допомагати малюкові, якщо в нього щось не виходить. Так дитина може втратити впевненість у собі. Краще підкажіть, що і як треба робити.

Допоможіть дитині навчитися одягатися граючись. Наприклад, влаштуйте з маленькою модницею або з модником справжній показ мод для глядачів – тата, бабусь і дідусів.

Одягайте разом ляльку або ведмедика. Доберіть для іграшок максимально реалістичний одяг.

Купіть розвивальну іграшку зі шнурівкою, ґудзичками. Така іграшка не тільки розвиває дрібну моторику, але й допоможе дитині навчитися самостійно справлятися з різними застібками.

Змагайтеся, хто швидше одягне штани, кофтинку або черевики. І Обов’язково придумайте приз для переможця. Адже так буде ще цікавіше.

І не соромтеся хвалити дитину. Нехай дитина почувається справжнім героєм, коли самостійно і правильно одягне штанці.

 

Назад